Jak sprawić, aby tradycyjna Wielkanoc zmieniła swój smak i aromat? Jak zaskoczyć gości? Przygotowując się do świąt, warto przede wszystkim poszukać odważnych inspiracji. Wykorzystując ulubione składniki i modernizując znane od pokoleń dania, mamy szansę na skomponowanie unikalnego oraz zaskakującego menu.
Wielkanocna kolorowa sałatka z orzechami pekan [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 garści miksu sałat
- 1 garść rukoli
- 8 jajek przepiórczych
- 1 mała czerwona cebula
- 70 g orzechów pekan Bakalland
- 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- 2 awokado
- 1 limonka
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.
Wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami i chrupiącymi ziarnami [PRZEPIS]

Składniki:
- 8 jajek
- 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
- 4 gałązki tymianku
- 5 korniszonów
- 50 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.
Aksamitny pasztet z ciecierzycy z żurawinowo-wiśniowym musem [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 100 g Wiśni soczystej Bakalland
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cieciorkę zalewamy zimną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy wodę, zalewamy ponownie dodajemy sodę i gotujemy aż do momentu, aż cieciorka z łatwością da radę zgnieść się w dłoni. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Dajemy posiekaną marchewkę doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki razem z cieciorką blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Masę przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy mus. W rondelku podgrzewamy suszone owoce z dodatkiem octu balsamicznego i odrobiną wody, do momentu aż zmiękną. Następnie delikatnie blendujemy. Przed podaniem pasztet studzimy, a gotowe kanapki smarujemy musem z suszonych owoców.
Chałka z migdałami i żurawiną [PRZEPIS]

To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.
Składniki:
- 50 g mąki
- 5 g drożdży
- szklanka mleka
- 100 g Migdałów w płatkach Bakalland
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- kostka masła
- 10 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy do pieczenia. Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
