Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
- szklanka maki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 30 dag truskawek
- cukier – do smaku
Dodatkowo
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki kokosu
- jajko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Wideo