Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi.
Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi. Fot. Joanna Tokarz
Pyszne ciasto z truskawkami w babcinym stylu! Na biszkopcie, z galaretką i masą śmietanową! Skusicie się? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi [PRZEPIS]

Składniki na blachę około 39x23cm
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 15 dag dojrzałych i miękkich truskawek

Masa śmietanowa:

  • 1 litr śmietany 22%
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa
  • 100 g rodzynek

Wierzch:

  • ok. 80 dag małych truskawek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie
Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy - każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę.
Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową a śmietanową.

Masa truskawkowa: Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy.
Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz cukry waniliowe. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody, mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu - bo masa szybko zastyga. Układamy na niej truskawki.

2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych garnkach zalewając każde 750 ml gorącej wody. Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki.

Przełożenie: Biszkopt - masa truskawkowa - cienka warstwa biszkoptu - masa śmietanowa - truskawki- galaretka agrestowa- galaretka truskawkowa.

Do masy śmietanowej można dodać również galaretkę truskawkową. Pokrojoną w kostkę - jak pozostałe lub rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody i przestudzoną.

Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska