Pyszne polskie truskawki to doskonały dodatek do ciast. Jeżeli nie lubicie długich godzin w kuchni – polecamy łatwe i szybkie ciasta z truskawkami – jogurtowe, ucierane i biszkoptowe! Tutaj znajdziecie sprawdzone przepisy.
- Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne
- Biszkoptowe ciasto z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
- Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami
Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki na dużą blachę:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy lub waniliowy
- ok. 4 szklanek truskawek (mogą być też inne sezonowe owoce)
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Na końcu dodać aromat i dokładnie wymieszać.
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą formę wylać ciasto, następnie ułożyć na nim owoce. Piec w temp. ok. 180 stopni do momentu, aż ciasto lekko się zrumieni (ok. 45 min.)
Przepis Iwony Borowiec
Biszkoptowe ciasto z truskawkami [PRZEPIS]

Składniki:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 80 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 30 dag truskawek
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis Joanny Kądziołki
Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Składniki
- 3 jaja
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2 szklanki owoców, np. truskawek
Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy miksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie powoli dodać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej.
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczaka.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
