Łatwe ciasta z truskawkami: jogurtowe, ucierane i biszkoptowe. Proste ciasta dla każdego [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na łatwe ciasta z truskawkami! Na zdjęciu proste ciasto ucierane z truskawkami.
Zobaczcie przepisy na łatwe ciasta z truskawkami! Na zdjęciu proste ciasto ucierane z truskawkami. Fot. Iwona Borowiec
Ciasto truskawkowe jogurtowe, ucierane i biszkoptowe to pyszny deser, z którym poradzi sobie każdy! Zobacz sprawdzone przepisy na łatwe truskawkowe ciasta.

Sezon na truskawki w pełni! Pyszne polskie truskawki to doskonały dodatek do ciast. Jeżeli nie lubicie długich godzin w kuchni – polecamy łatwe i szybkie ciasta z truskawkami – jogurtowe, ucierane i biszkoptowe! Tutaj znajdziecie sprawdzone przepisy.

  • Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne
  • Biszkoptowe ciasto z truskawkami
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
  • Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami

Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne.
Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na dużą blachę: 

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 margaryna 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • aromat śmietankowy lub waniliowy 
  • ok. 4 szklanek truskawek (mogą być też inne sezonowe owoce)

Dodatkowo

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

 
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, ciepłą margarynę.  Na końcu dodać aromat i dokładnie wymieszać. 
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą formę wylać ciasto, następnie ułożyć na nim owoce. Piec w temp. ok. 180 stopni do momentu, aż ciasto lekko się zrumieni (ok. 45 min.) 
Przepis Iwony Borowiec

Biszkoptowe ciasto z truskawkami [PRZEPIS]

Biszkoptowe ciasto z truskawkami.
Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 30 dag truskawek

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Fot. Joanna Kądziołka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 250 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis Joanny Kądziołki

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.
Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki

  • 3 jaja 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok. 2 szklanki owoców, np. truskawek

Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy miksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie powoli dodać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej. 
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczaka. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie