Desery z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszne! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej.
Deser z truskawkami i mascarpone to prawdziwy rarytas! Zobaczcie sprawdzone przepisy na truskawki i serek mascarpone w roli głównej. Fot. Justyna Kalemba
Truskawki i serek mascarpone to połączenie idealne! Macie ochotę na pyszny deser z truskawkami? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Deser z truskawkami i serem mascarpone to prawdziwy rarytas! Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy!

  • Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami
  • Truskawkowe tiramisu z migdałami
  • Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami
  • Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami
  • Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
  • Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny.
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Składniki na ok. 5 porcji: 

  • 500 g mascarpone 
  • 400 g truskawek 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania) 
  • 80 g herbatników 
  • mięta do przybrania 

Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Truskawkowe tiramisu z migdałami.
Truskawkowe tiramisu z migdałami. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1/2 kg truskawek
  • gorzka czekolada lub listki mięty

Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą .

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami.
Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami. Fot. Justyna Kalemba

Składniki na bezy (5 sztuk)

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny (łyżka)
  • szczypta soli

Składniki na krem z serka mascarpone i śmietanki

  • opakowanie serka mascarpone (50 dag)
  • śmietana 30 proc. (25 dag)
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo

  • truskawki (około 30 dag)

Wykonanie
Zrobić klasyczną bezę, czyli ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubijając dalej, dodawać po trochę cukru. Ubijać do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier puder. Chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać ręcznie.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć pięć kształtnych bez , tak aby na środku zostało miejsce na krem.
Bezy włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 100 stopni.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni około dwóch godzin.
W międzyczasie zrobić krem z mascarpone i śmietanki.
Śmietanę i mascarpone wyciągnąć z lodówki (muszą być dobrze schłodzone) i dać do miski. Dodać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krem przełożyć na upieczone i wystudzone bezy, przybrać truskawkami.
Przepis Justyny Kalemby

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.
Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki

  • 2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete

Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone.
Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone. Fot. Stanisław Romek

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • żółtko
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Składniki na galaretkę truskawkową

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
Najpierw zrobić ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować ok. 10-15 minut, aż owoce trochę się rozpadną, a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto wałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tartę przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tartę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone.
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 8 białek 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 g truskawek 
  • 50 g borówek 
  • 1 mały słoiczek wiśni  
  • 400 g cukru kryształu 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny 
  • cukier puder do posypania po wierzchu 
  • kilka truskawek 
  • listki świeżej mięty

 

Wykonanie 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy około 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła. 
150 g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z mascarpone pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie