1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakiem w roli głównej.

2 z 14
Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu...
fot. archiwum

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper

Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek. Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

3 z 14
Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i...
fot. 123 rf

Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce

Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
pieprz, sól i natka pietruszki

Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

4 z 14
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą Katarzyny Jaworek

Składniki

10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz

Wykonanie

Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Zobacz również

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego