
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakiem w roli głównej.

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu
Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper
Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek. Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce
Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
pieprz, sól i natka pietruszki
Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą Katarzyny Jaworek
Składniki
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz
Wykonanie
Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>