Ziemniaki pieczone, grillowane czy z boczkiem? Proste przepisy na obiad. Sprawdź TOP 10 najlepszych przepisów na ziemniaki

Materiał partnera zewnętrznego
Ziemniaki - szara eminencja polskiej kuchni. Ziemniaki bywają dodatkiem, samodzielnym daniem i przekąską. Kiedyś krytykowane przez dietetyków, teraz znowu wracają do łask. Ziemniak to warzywo, które dostarcza nieskończonych możliwości kulinarnych i jest inspiracją dla pasjonatów gotowania. Sprawdź TOP 10 najlepszych przepisów na dania z ziemniaków. Ziemniaki z wody? To tylko jedna z propozycji. Pieczone ziemniaki, ziemniaki z boczkiem czy grillowane? Wybierz ulubiony smak.

Ziemniak uniwersalny

Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Można z nich przygotować prawie wszystko. Ziemniaki można jeść gotowane, pieczone, smażone, grillowane, duszone, a nawet można je zetrzeć na tarce i przygotować z nich pyszne placki. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Spróbujcie samodzielnie przygotować ziemniaki Hasselback, ziemniaczane ptysie Dofinki, ziemniaki księżnej czy ziemniaki zapiekane z serem. A może chcecie przygotować coś innego? Warto wypróbować kopytka w śmietanowej zasmażce na słono, kotlety ziemniaczane czy placki ziemniaczane z gulaszem.

Ziemniaki są smaczne, zdrowe i warto uwzględnić je w swojej diecie. Zawierają dużo potasu, niezbędnego dla prawidłowej pracy serca oraz wiele cennych mikroelementów i witamin.

Ziemniaki: różne odmiany do różnych dań

Dla kucharzy i osób pasjonujących się gotowaniem na pewno istotny jest dobór odpowiedniej odmiany ziemniaków do rodzaju potrawy. Są bowiem ziemniaki, które będą idealne do gotowania, zapiekania czy do zrobienia klusek lub placków.

W Polsce uprawia się ponad 120 odmian ziemniaków i dzieli się je na 3 podstawowe grupy.

Ziemniaki z grupy A są twardawe i nadają się do sałatek, smażenia oraz grillowania lub pieczenia w łupince. Znajdują się tu takie odmiany jak:

  • ziemniaki Ditta,
  • ziemniaki Denar,
  • ziemniaki Frezja,
  • ziemniaki Lord Sante Velux,
  • ziemniaki Vineta.

Ziemniaki z grupy B to najbardziej uniwersalna odmiana. Są średniotwarde i zwarte. Będą także idealne do smażenia, czyli na frytki, chipsy lub placki. Sprawdzą się też w wersji gotowanej: w wodzie lub zupie. Odmiany z tej grupy to:

  • ziemniaki Orlik,
  • ziemniaki Irga,
  • ziemniaki Irys,
  • ziemniaki Flaming,
  • ziemniaki Sante,
  • ziemniaki Gala.

Ziemniaki z grupy C są mączyste i mają w sobie dużo skrobi. Ich cechą jest jasny i sypki miąższ. Kartofle z tej grupy będą idealne do zapiekania, farszu, w formie purée, a także jako baza do wszelkiego rodzaju klusek. Odmiany należące do tej grupy to:

  • Aster,
  • ziemniaki Ibis,
  • ziemniaki Bryza,
  • ziemniaki Gracja,
  • ziemniaki Tajfun.

Ziemniaki grillowane lub pieczone

Pieczone ziemniaki - ulubiony przysmak Polaków

Dla miłośników pieczonych ziemniaków proponujemy przepis na ziemniaki grillowane z boczkiem lub popularna ostatnio wersja szwedzkiego przepisu na ziemniaki Hasselback.

SPRAWDŹ TOP 10 PRZEPISÓW NA DANIA Z ZIEMNIAKÓW:

1. Ziemniaki Hasselback
2. Ziemniaki dofinki
3. Kopytka w śmietanowej zasmażce
4. Ziemniaki księżnej
5. Ziemniaki grillowanie z boczkiem
6. Kotlety ziemniaczane
7. Knedle z jagodami
8. Placki ziemniaczane z gulaszem
9. Chili con carne z pieczonym ziemniakiem
10. Gnocchi di patate

Placki ziemniaczane i nie tylko, czyli ziemmniaki pieczone inaczej

Jedną z najpopularniejszych potraw z ziemniaków są placki ziemniaczane. Jeśli szukacie ciekawej wersji inspirowanej kuchnią Mazur to polecamy placki ziemniaczane z gulaszem. Ich lżejszą wersja będą kotlety ziemniaczane, które przyrządza się z gotowanych ziemniaków z różnymi dodatkami.

Kluski, pyzy, kopytka... Dania na bazie ziemniaków

Pyzy, kopytka, gnocchi – kluski przygotowywane na bazie ziemniaków. Stanowią samodzielne danie tak jak słodkie knedle lub pyzy albo jako dodatek do gulaszów lub sosów, czyli polskie kopytka lub włoskie gnocchi.

Ziemniaki lubią towarzystwo bardzo wielu ziół i przypraw. Pieczone będą się idealnie łączyły z tymiankiem, rozmarynem, majerankiem i cząbrem. Do ziemniaków będą także pasować nasiona kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu, kminku oraz papryka słodka, wędzona i chili. To niepozorne warzywo daje ogromne możliwości kreowania dań. Wielość ich odmian i smaków pozwala nam na tworzenie pysznych i zaskakujących potraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska