https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na doskonałe potrawy ziemniaczane rodem z Francji, Hiszpanii i Włoch

oprac. Magda Smoleń
Zobacz przepisy na wyśmienite potrawy z kartoflami, dla których inspirację stanowią przepisy kuchni międzynarodowej. Na zdjęciu hiszpańska tortilla w połączeniu z polskimi ziemniakami.
Zobacz przepisy na wyśmienite potrawy z kartoflami, dla których inspirację stanowią przepisy kuchni międzynarodowej. Na zdjęciu hiszpańska tortilla w połączeniu z polskimi ziemniakami.
Wytworne gratin, czyli francuska zapiekanka ziemniaczana, klasyczna hiszpańska tortilla w połączeniu z polskimi ziemniakami, tradycyjna włoska pizza, lecz na ziemniaczanym spodzie... Te wyśmienite potrawy z kartoflami, dla których inspirację stanowią przepisy kuchni międzynarodowej, z pewnością poprawią nam nastrój!

Spis treści

  1. Tortilla de patatas
  2. Pizza na kartoflanym spodzie
  3. Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Prezentujemy przepisy przygotowane przez twórców kulinarnych dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas
Tortilla de patatas



Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 5 jajek

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1/4 szklanki mleka

  • garść małych pomidorków

  • czosnek

  • sól

  • bazylia

Wykonanie

Ziemniaki obieram. Kroję na pół, a następnie w drobne paski. Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni i duszę ziemniaki pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodaję sól i pokrojoną w piórka cebulkę. Duszę kolejne 10 minut.

W miseczce roztrzepuję jajka z mlekiem. Zawartość patelni przenoszę do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Patelnię czyszczę, rozgrzewam na niej łyżkę oleju i wylewam masę. Smażę pod przykryciem przez ok. 5 minut. Delikatnie oraz ostrożnie kładę na patelnię talerz i dynamicznie ją obracam. Następnie kładę na tortilli kolejny talerz i ponownie obracam tak, aby surowa masa była ponownie na górze. Wylewam na patelnię ostatnią łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzam i przenoszę ostrożnie tortillę (tak aby surowa część była na dole). Smażę kolejne 5 minut bez przykrycia.

Podczas gdy tortilla ziemniaczana dochodzi na patelni, kroję pomidorki, mieszam je z przeciśniętym czosnkiem, solą i bazylią. Odstawiam na chwilę do lodówki. Zdejmuję tortillę ziemniaczaną z patelni i podaję z marynowanymi pomidorkami.

Autor: Dietetyk Marcin Gąglewski (@marcin.gaglewski)

Pizza na kartoflanym spodzie


Pizza na kartoflanym spodzie
Pizza na kartoflanym spodzie

Składniki:

Pizza:

  • 6-7 niedużych ziemniaków

  • 50 g sera mozzarella

  • 20 g sera grana padano lub parmezanu

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • 75 g łososia wędzonego

  • kilka listków rukoli


Sos:

  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach ok. 25 minut. Następnie przekładam na blaszkę, układam blisko siebie i spłaszczam szklanką, tak żeby ziemniaki utworzyły jeden placek. Następnie posypuję serem, ziołami i solą, zapiekam 20-25 minut w 190 stopniach C (góra-dół). W miseczce mieszam serek kremowy, jogurt, sól, pieprz i koperek.

Powstały sos wykładam na upieczony ziemniaczany spód. Dodaję łososia, rukolę, koperek. Przed podaniem skrapiam delikatnie cytryną.

Autorka: Anna Kołakowska (@gotuje_bo_lubie_fit)

Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem
Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Nie ma nic bardziej wytwornego niż ziemniaczane gratin. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowne i przepyszne. Można je podawać jako dodatek do dania głównego – mięsa czy ryby albo jako elegancką przystawkę – z jajkiem w koszulce i łososiem. W tej wersji będzie idealne nawet na wykwintne śniadanie!

Składniki:

Gratin:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka masła

  • 250 ml śmietany 30%

  • 200 g parmezanu

  • sól i pieprz

Pozostałe składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka octu

  • 200 g łososia wędzonego

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • koperek

  • sól, pieprz


Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (góra-dół). Czosnek drobno siekamy i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy je masłem. Ziemniaki kroimy w cienkie (2 mm) plasterki na mandolinie, układamy warstwę ziemniaków na spodzie formy (mają na siebie nachodzić), solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę. Powtarzamy, aż dotrzemy do wysokości 4/5 formy. Zalewamy całość śmietaną, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy godzinę. Po tym czasie posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 20 minut.

Studzimy przez 10 minut, kroimy na kawałki.

Szykujemy jajka w koszulkach po kolei. W rondelku zagotowujemy wodę z octem, łyżką mieszamy intensywnie wodę, aż powstanie wir, wbijamy jajko i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy. Na kawałek gratin wykładamy łyżkę śmietany, łososia i jajko, dekorujemy koperkiem.

Autorka: Dorota Domino fotografia (@flymetothespoon_)

Zobacz też inne przepisy z ziemnakami w roli głównej



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska