Spis treści
Prezentujemy przepisy przygotowane przez twórców kulinarnych dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Tortilla de patatas

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
5 jajek
1 cebula
3 łyżki oleju
1/4 szklanki mleka
garść małych pomidorków
czosnek
sól
bazylia
Wykonanie
W miseczce roztrzepuję jajka z mlekiem. Zawartość patelni przenoszę do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Patelnię czyszczę, rozgrzewam na niej łyżkę oleju i wylewam masę. Smażę pod przykryciem przez ok. 5 minut. Delikatnie oraz ostrożnie kładę na patelnię talerz i dynamicznie ją obracam. Następnie kładę na tortilli kolejny talerz i ponownie obracam tak, aby surowa masa była ponownie na górze. Wylewam na patelnię ostatnią łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzam i przenoszę ostrożnie tortillę (tak aby surowa część była na dole). Smażę kolejne 5 minut bez przykrycia.
Podczas gdy tortilla ziemniaczana dochodzi na patelni, kroję pomidorki, mieszam je z przeciśniętym czosnkiem, solą i bazylią. Odstawiam na chwilę do lodówki. Zdejmuję tortillę ziemniaczaną z patelni i podaję z marynowanymi pomidorkami.
Autor: Dietetyk Marcin Gąglewski (@marcin.gaglewski)
Pizza na kartoflanym spodzie

Składniki:
Pizza:
6-7 niedużych ziemniaków
50 g sera mozzarella
20 g sera grana padano lub parmezanu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
75 g łososia wędzonego
kilka listków rukoli
Sos:
2 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach ok. 25 minut. Następnie przekładam na blaszkę, układam blisko siebie i spłaszczam szklanką, tak żeby ziemniaki utworzyły jeden placek. Następnie posypuję serem, ziołami i solą, zapiekam 20-25 minut w 190 stopniach C (góra-dół). W miseczce mieszam serek kremowy, jogurt, sól, pieprz i koperek.
Powstały sos wykładam na upieczony ziemniaczany spód. Dodaję łososia, rukolę, koperek. Przed podaniem skrapiam delikatnie cytryną.
Autorka: Anna Kołakowska (@gotuje_bo_lubie_fit)
Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Nie ma nic bardziej wytwornego niż ziemniaczane gratin. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowne i przepyszne. Można je podawać jako dodatek do dania głównego – mięsa czy ryby albo jako elegancką przystawkę – z jajkiem w koszulce i łososiem. W tej wersji będzie idealne nawet na wykwintne śniadanie!
Składniki:
Gratin:
1 kg ziemniaków do pieczenia
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
250 ml śmietany 30%
200 g parmezanu
sól i pieprz
Pozostałe składniki:
4 jajka
1 łyżka octu
200 g łososia wędzonego
4 łyżki kwaśnej śmietany
koperek
sól, pieprz
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (góra-dół). Czosnek drobno siekamy i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy je masłem. Ziemniaki kroimy w cienkie (2 mm) plasterki na mandolinie, układamy warstwę ziemniaków na spodzie formy (mają na siebie nachodzić), solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę. Powtarzamy, aż dotrzemy do wysokości 4/5 formy. Zalewamy całość śmietaną, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy godzinę. Po tym czasie posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 20 minut.
Studzimy przez 10 minut, kroimy na kawałki.
Szykujemy jajka w koszulkach po kolei. W rondelku zagotowujemy wodę z octem, łyżką mieszamy intensywnie wodę, aż powstanie wir, wbijamy jajko i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy. Na kawałek gratin wykładamy łyżkę śmietany, łososia i jajko, dekorujemy koperkiem.
Autorka: Dorota Domino fotografia (@flymetothespoon_)
Zobacz też inne przepisy z ziemnakami w roli głównej
- 12 propozycji na dania z ziemniaków
- Ziemniak światowiec – 5 kulinarnych inspiracji z kartoflem w roli głównej
- Pizza, pudding, wrap, a może tarta z ziemniaków?
- Spróbuj, a się zakochasz! Dania z ziemniakami, że palce lizać
- Dania z ziemniakami, które poprawiają nastrój!
- Ziemniaczane mity, czyli cała prawda o kartoflach
