
Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Gdyby ziemniaki puściły zbyt dużo wody, należy ją odlać.
Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Zupa ziemniaczana Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
1 noga z kurczaka
2 l wody
1 marchewka
120 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy. Marchewkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do zupy i przyprawić.
Gdy ziemniaki będą już miękkie zrobić zasmażkę. Na patelnię wrzucić masło i mąkę, cały czas mieszać aż składniki się połączą i nabiorą brązowego koloru. Dolać trochę zupy do zasmażki i wymieszać, aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodać do zupy, wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki
Składniki
1 kg ziemniaków
5 dag drożdży
mleko
mąka
1 łyżka soli
1-2 jajka
Wykonanie
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać około łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie).
Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Składniki
5 kg ziemniaków
1 kg kiełbasy
70 dag boczku
1/2 kg cebuli
1/4 kg marchwi
1 pęczek naci pietruszki
1/2 średniej wielkości buraka
Wykonanie
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka.
Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny.
Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz.
Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>