
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
100 ml oleju lub 1/2 kostki roztopionej margaryny
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
3 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg dobrej kiszki wiejskiej
1/2 kg słoniny
3 cebule pokrojone w kostkę
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie ciasto włożyć do foliowego woreczka i zostawić na godzinę na stolnicy.
Farsz. Słoninę pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię, podsmażyć z cebulą na złoty kolor. Połowę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów. Drugą połowę tłuszczu dodać do zmielonych ziemniaków i lekko ogrzanej kiszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kwadraty, na które nakładać farsz. Wrzucać pierogi na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok.5 min. Po ugotowaniu okrasić je słoniną z cebulą. Świetnie smakują przypieczone na patelni.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
2 kg ziemniaków
2-3 cebule
30-40 dag dobrego boczku
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układać warstwowo: posolone i popieprzone plastry ziemniaków, cebulę i boczek. Układać aż do skończenia składników, kończąc ziemniakami.
Zapiekankę wstawić na około dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków Marii Jabcoń ze Skomielnej
Składniki
2 litry wody
3 kg ziemniaków
płaska stołowa łyżka soli
pół szklanki mąki razowej
pół szklanki zwykłej mąki
20 dag boczku
20 dag słoniny
garść kapusty z kwaśnicą
Wykonanie
W garnku zagotować wodę z solą. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Utarte ziemniaki następnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę i pozostawić do osadzenia się krochmalu na spodzie.
Na wrzącą wodę wrzucić starte i odciśnięte ziemniaki, mieszając bez przerwy rogolką ( to ludowe drewniane kuchenne narzędzie, przypominające ubijak, tyle tylko, że jest zakończona drewnianą kulistą rozetą).
Gotować na wolnym ogniu około godziny, nie zapominając o mieszaniu.
Pod koniec gotowania dodawać stopniowo mąkę i odstany krochmal. Dobrze mieszając, gotować jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną kulasinę układać na talerz tak, by na środku zostawić miejsce na mocankę (dodatek do potrawy).
Równolegle z przygotowywaniem kulasiny można przygotować skwarki, topiąc na patelni słoninę i boczek. Osobno należy zagotować kapustę z kwaśnicą.
Na wcześniej wyłożoną kulasinę nałożyć skwarki z tłuszczem i dolać kwaśnicy.
Kulasinę można podać także z sosem grzybowym lub mlekiem.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>