Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami. Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, by w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili stworzyć pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka koziego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
- pęczek bazylii
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 2 garście szpinaku młodego (np. Eisberg)
- 100 g sera koziego
- 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
- drobno posiekana papryczka chili
- sól i pieprz
Wykonanie
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie
z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.
Zobacz też:Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli
Zobacz też:Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej
