Przepisem na czekoladowe naleśniki które posmakują każdemu dziecku, podzielił się Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 700 ml mleka czekoladowego OSM Piątnica
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml śmietany słodkiej 36% (np. OSM Piątnica)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka świeżych borówek
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Różowe kopytka z dodatkiem buraka okraszone boczkiem
Zobacz też: Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem
Zobacz też:Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi ruskie z najlepszym ciastem
Zobacz też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN
