- Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity – mówi Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 średni burak ćwikłowy
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 200 g boczku surowego
- sól
Wykonanie
Buraka ugotować do miękkości we wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki oraz startego buraka przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, które następnie pokroić na ukos. Kopytka wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na rumiano. Boczkiem okrasić kopytka na talerzu.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN