- Są delikatne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Dzieci, zresztą nie tylko dzieci, bardzo je lubią - mówi Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki.
Składniki dla 2-3 osób
- 1/2 kg białego sera półtłustego
- 2 jaja
- 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub 1 kubek mąki
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki bułki tartej
- cukier puder lub krystaliczny do posypania
- sól do wrzątku
Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć kluseczki na inny półmisek, polać je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Zobacz koniecznie: Dania mączne: kopytka, pyzy, knedle, proziaki, pierogi. TOP 10 dań naszych Czytelników
