Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina [PRZEPIS]

mad
archiwum
Rewelacyjne ruskie pierogi

Któż z nas nie lubi ruskich pierogów! Jedne z lepszych robią gospodynie z Krzęcina (gmina Skawina). Ich sekretem jest nie tylko dobrze doprawiony, wyrazisty farsz, ale również rewelacyjne ciasto.

Składniki na farsz

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 25 dag sera białego
  • 2 cebule
  • przyprawy: pieprz i sól do smaku
  • olej

Składniki na ciasto

  • około 1 kg mąki
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1/4 kostki masła
  • ciepła woda

Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować. „Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze je było czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi.

Zobacz też:ziemniaki po cabańsku

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska