Przepisem na pyszną roladę szpinakową podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.
Rolada szpinakowa z łososiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.
Zobacz koniecznie!
