Szybka i smaczna jesienna sałatka.
Składniki
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie świeżej roszponki
- 4 dojrzałe figi
- 150 g sera koziego lub fety
- 2 jabłka
- 200 g orzechów włoskich
- opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)
Składniki na dip
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia oraz tymianek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Kiszona czerwona kapusta Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN