https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Kiszona czerwona kapusta Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Czerwona kapusta kiszona.
Czerwona kapusta kiszona. archiwum
Przepis na kiszoną kapustę czerwoną.

Kiszona kapusta czerwona to jedno z tych dań, które w gminie Koniusza przygotowywane było od zawsze. Na terenie gminy Koniusza gospodynie chętnie gotują też barszcz czerwony z pasztecikami, zalewajkę na samodzielnie wykonanym zakwasie, pieką placki ziemniaczane, placki z gotowanych ziemniaków, robią bigos, pierogi, knedle, dania z mięsa królika, m.in. pasztet. To potrawy, których tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest kiszona kapusta czerwona. Spróbujcie.

Składniki

  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek ze skórą
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków kilka ziaren jałowca

Wykonanie
Kapustę poszatkować, jabłka utrzeć na tarce, jałowiec utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać, ciasno układać w słoiku i mocno ubić. Ukisić w cieple. Po ukiszeniu surówkę przyprawiać podobnie jak biała kiszoną kapustę. Podawać do mięs lub ryb.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jadzia
a ja najbardziej lubię czerwoną kapustę od Frykas Kościan, jest pyszna!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska