Przepis na kiszoną kapustę czerwoną.

Kiszona kapusta czerwona to jedno z tych dań, które w gminie Koniusza przygotowywane było od zawsze. Na terenie gminy Koniusza gospodynie chętnie gotują też barszcz czerwony z pasztecikami, zalewajkę na samodzielnie wykonanym zakwasie, pieką placki ziemniaczane, placki z gotowanych ziemniaków, robią bigos, pierogi, knedle, dania z mięsa królika, m.in. pasztet. To potrawy, których tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest kiszona kapusta czerwona. Spróbujcie.

Składniki

  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek ze skórą
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków kilka ziaren jałowca

Wykonanie
Kapustę poszatkować, jabłka utrzeć na tarce, jałowiec utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać, ciasno układać w słoiku i mocno ubić. Ukisić w cieple. Po ukiszeniu surówkę przyprawiać podobnie jak biała kiszoną kapustę. Podawać do mięs lub ryb.

Zobacz też: Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika

Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii

Zobacz też: Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami

Zobacz też: Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba

Zobacz też: Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?

Zobacz też: Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas

Zobacz też: Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem

Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!

Źródło: Dzień Dobry TVN