Kiszona kapusta czerwona to jedno z tych dań, które w gminie Koniusza przygotowywane było od zawsze. Na terenie gminy Koniusza gospodynie chętnie gotują też barszcz czerwony z pasztecikami, zalewajkę na samodzielnie wykonanym zakwasie, pieką placki ziemniaczane, placki z gotowanych ziemniaków, robią bigos, pierogi, knedle, dania z mięsa królika, m.in. pasztet. To potrawy, których tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest kiszona kapusta czerwona. Spróbujcie.
Składniki
- 2 kg kapusty czerwonej
- 3 łyżki soli
- 1/2 kg kwaśnych jabłek ze skórą
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków kilka ziaren jałowca
Wykonanie
Kapustę poszatkować, jabłka utrzeć na tarce, jałowiec utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać, ciasno układać w słoiku i mocno ubić. Ukisić w cieple. Po ukiszeniu surówkę przyprawiać podobnie jak biała kiszoną kapustę. Podawać do mięs lub ryb.
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika
Zobacz też:Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN