Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Grochówka po mirowsku
Grochówka po mirowsku archiwum
Przepis na grochówkę.

Gospodynie z Mirowa polecają rewelacyjną grochówkę!
KGW zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek.
– Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności – mówi Bronisława Jochymek.
Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.

Składniki

  • 20 dag łuskanego grochu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • duża cebula
  • marchewka
  • jajko
  • grysik
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • smalec
  • sól, pieprz

Wykonanie
Groch gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Gdy groch będzie miękki, dodać mięso i marchewkę.
Na talerz wsypać grysik i wbić jedno jajko. Wyrobić zbite ciasto, zetrzeć je na tarce do zupy.
Chwilę zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska