Zobacz przepisy na dania z bobem:
- Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem
- Sałatka z bobem i sosem czosnkowym
- Przegrzebki na zielonym musie z bobu
- Sałatka letnia z bobem
- Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli
- Placki z bobu
- Kopytka z sosem z bobu i rukoli
- Sałatka z bobem
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Bób to warzywo, którym możemy cieszyć się dosyć krótko, zwykle sprzedawane w półkilogramowych paczkach. Ten młody da się jeść na surowo, ale najbardziej popularny jest w formie gotowanej, jedzony bez łusek. Ta roślina strączkowa ma wiele wartości odżywczych – zawiera dużo białka, sód, potas i rozpuszczalny błonnik. Bób stanowi dobre źródło kwasu foliowego i witaminy B12. Jego spożywanie redukuje cholesterol we krwi, pomaga w niedokrwistości mikrocytarnej i anemii megaloblastycznej.

Wideo