Tarta z rabarbarem i bezą to propozycja na pyszne ciasto do niedzielnej kawy. Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego warto się pospieszyć!
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 25 g cukru pudru
- 125 g masła
- 60 ml zimnego mleka
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie rabarbarowe
- 600-700 g rabarbaru
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na bezę
- 2 białka w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
W misie robota umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszamy składniki, po czym dodajemy żółtko i chwilę wyrabiamy ciasto, dodajemy stopniowo mleko. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru; na około 30 minut.
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Smażymy na małym ogniu, do momentu aż rabarbar zmięknie, płyn odparuje i zgęstnieje (czas smażenia to mniej więcej 20-25 minut).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty wylepiamy ciastem i gęsto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozsypujemy obciążenie; fasole lub ceramiczne kulki. Pieczemy 15 minut, potem zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 10 minut.
W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Na spód tarty dajemy usmażony rabarbar, na wierzch delikatnie rozprowadzamy masę z białek. Pieczemy około 25 minut, do momentu aż beza się lekko zarumieni.
Przepis Agnieszki Bochnak
