https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana [PRZEPIS]

mad
Spróbujcie zapiekanki ziemniaczanej według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Spróbujcie zapiekanki ziemniaczanej według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. fotolia
Przepis na babkę ziemniaczaną od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Przepisem na "kućmok", czyli babkę ziemniaczaną przygotowywaną w gminie Książ Wielki, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 1,5 ziemniaków
  • 4 łyżki buki tartej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 25 dag kiełbasy
  • 15 dag wędzonego boczku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną . Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska