
Zupa szczawiowa z jajkiem
Dziś prawie całkiem zapomniana, a szkoda! Wiosną, przygotowana ze świeżego szczawiu smakuje wybornie!
Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
4 ziemniaki
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 pęczek szczawiu
100 ml śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Kotlety z mortadeli
„Schabowy” to nie jest, ale jak się nie ma co się lubi…
Składniki
plastry mortadeli
jajko
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, mielona papryka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Plastry mortadeli wymoczyć jak schabowe w bułce, rozbełtanym jajku z dodatkiem soli, pieprzu i papryki w proszki i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Kasza gryczana z masłem
Bieda-potrawa, Ale doskonale zaspokoi głód. Poza tym jest zdrowa! Do takiej kaszy jajko sadzone i obiad gotowy!
Składniki
kasza gryczana
masło
sól
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje – odcedzić. Do gorącej dodać masło, wymieszać.

Rurki z kremem
Chcesz cukierka? Idź do Gierka! Oj, brakowało w PRL słodyczy. Szczęśliwy zajadali się rurkami z kremem.
Składniki na rurki
50 dag mąki
35 dag masła
2 łyżki octu
6 łyżek wody letniej
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na krem
1/2 litra mleka
15 dag cukru
3 żółtka
jajko
2 cukry waniliowe
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki masła (z kopką)
Wykonanie
Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.
Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.
Przepis Koła Gospodyń z Białki