
Zupa ziemniaczana
Prosta i pyszna. Dziś też warto zrobić.
Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper
Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek.
Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

Domowe wafle pischingery
Jadło się!
Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych
Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek

Domowe krówki
W PRL potrzebne było tylko mleko, cukier i masło (zastępowane często margaryną). Smak mlecznych krówek to smak dzieciństwa! Dziś możemy je zrobić tak, jak od lat przygotowują je panie z Koła Gospodyń Wiejskich. - Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Regulice.
Składniki
1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło
Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Regulice

Blok czekoladowy, czyli HIT PRL
- Dziś odczarujemy blok czekoladowy, który w czasach PRL gospodynie przygotowywały na bazie margaryny. Bo z masłem był problem. Nie oszukujmy się: nie był to smak, którym zachwycalibyśmy się dzisiaj. Mój blok czekoladowy to wersja „czyszczę spiżarkę”. Użyjcie masła i dobrej jakości kakao, a wyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością – mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
2 szklanki mleka w proszku
Dodatki
W sumie 1,5 szklanki - ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.
Wykonanie
Mleko, cukier, masło, kakao podgrzać na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn. Dodać szybko mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać dodatki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc. Gotowe.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen