"Zadeklarowana w 2017 r. podstawa wymiaru składki dla rolników prowadzących działy specjalne produkcji rolnej, odpowiadająca dochodowi ustalonemu dla opodatkowania podatkiem dochodowym, nie może być niższa iż wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę, która od 1 stycznia 2017 r. stanowi kwotę 2000 zł", wyjasnia Oddział Regionalny KRUS w Bydgoszczy.
180 zł - tyle od 1 stycznia 2017 r. wynosi najniższa miesięczna składka na ubezpieczenie zdrowotne dla rolników prowadzących działy specjalne produkcji rolnej, liczona jako 9% minimalnej podstawy jej wymiaru (9% x 2000 zł minimalnego wynagrodzenia za pracę).
Co z małożonkami, który razem prowadzą dział specjalny produkcji rolnej? Ci opłacają jedną wspólną składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli każdy z małżonków prowadzi oddzielny dział specjalny produkcji rolnej, wówczas opłaca odrębne miesięczne składki na ubezpieczenie zdrowotne, których podstawą jest zadeklarowany przez każdego z małżonków odrębny dochód z prowadzonego indywidualnie przez każdego z nich działu.
Do końca stycznia 2017 trzeba złożyć oświadczenie o rodzaju, rozmiarze prowadzonej działalności i przewidzianym dochodzie z prowadzonej działalności w zakresie działów specjalnych, wraz z odpisem decyzji naczelnika urzędu skarbowego wydanej na podstawie deklaracji o rodzajach i rozmiarach zamierzonej produkcji rolnej w 2017 r.
Przeczytaj też: Rolniku, czego dowiesz się o sobie online? Sprawdź na eKRUS
"Rolnicy, którzy w 2017 r. nie uzyskają od naczelnika urzędu skarbowego decyzji o wysokości dochodu ze względu na inny sposób rozliczeń (dochód ustalany na podstawie ksiąg), składają w Kasie jedynie oświadczenie, w którym deklarują wysokość przewidywanego rocznego dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej. Na podstawie złożonych dokumentów ustala się wysokość miesięcznej składki na ubezpieczenie zdrowotne obowiązującej w 2017 r.", informuje KRUS
Działami specjalnymi produkcji rolnej są:
- uprawy w szklarniach (powyżej 25 m2 powierzchni) i ogrzewanych tunelach foliowych (powyżej 50 m2 powierzchni),
- uprawy grzybów i ich grzybni (powyżej 25 m2 powierzchni uprawowej),
- uprawy roślin „in vitro” (powyżej 1 m2 powierzchni półek),
- fermowa hodowla i chów drobiu rzeźnego (powyżej 100 sztuk) i nieśnego (powyżej 80 sztuk),
- wylęgarnie drobiu (bez względu na liczbę),
- hodowla i chów zwierząt futerkowych (powyżej 50 samic stada podstawowego w przypadku nutrii i królików i powyżej 1 samicy stada podstawowego w przypadku lisów, jenotów, norek, tchórzofretek i szynszyli) i laboratoryjnych (bez względu na liczbę),
- hodowla dżdżownic (powyżej 1 m2 powierzchni łoża hodowlanego),
- hodowla entomofagów (powyżej 1 m2 powierzchni upraw roślin żywicielskich),
- hodowla jedwabników (powyżej 1 dm3 kokonów),
- prowadzenie pasiek (powyżej 80 rodzin),
- hodowla i chów poza gospodarstwem rolnym następujących zwierząt: owiec – powyżej 10 sztuk, świni – powyżej 50 sztuk, bydła i cieląt – powyżej 10 sztuk, krów – powyżej 5 sztuk psów rasowych, kotów rasowych, koni, ryb akwariowych powyżej 700 dm3 objętości akwarium, obliczonej według wewnętrznych długości krawędzi,