Katarzyna Jaworek lubi poznawać nowe potrawy i eksperymentować w kuchni. Autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 200 ml ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru
- jajko
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- jajko
- łyżka siemienia lnianego
Składniki na farsz
- główka młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Kapustę drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażać około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewać warzywa odrobiną wody i mieszać. Dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut. W mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Pokroić na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu. Brzegi ciasta zlepić, formując kulę.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN