Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2024. TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na około 12 pączków
350 g mąki
35 g drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki mleka
4 żółtka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
konfitura z róży
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.