17 z 19
Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i...
fot. Fot. archiwum

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mała śmietana 18%
10 śliwek kalifornijskich
100g sera pleśniowego
50g sera Ementaler
50g orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli
masło do smarowania foremek

Przygotowanie:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

18 z 19
Wegańskie spring rollsy...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Wegańskie spring rollsy
Składniki:
papier ryżowy
1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix Eisberg
pół główki czerwonej kapusty
ogórek
2 marchewki
papryka czerwona
listki mięty
200 g tofu
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki

Składniki na dip:
6 łyżek masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
woda

Wykonanie:
Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową