![Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/29/93/5d11eb419a911_o_large.jpg)
Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 kg ogórków gruntowych
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
gorczyca
liście laurowe i ziele angielskie
Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
2 płaskie łyżki soli
10-15 g mielonej kurkumy
Wykonanie
Ogórki umyć. Ułożyć w słojach na baldachimach kopru, dodać ząbek czosnku, krążki cebuli, gorczycę.
Zrobić zalewę: ugotować razem wszystkie jej składniki około 5 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoje zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.