- Oznacza to, że produkcja serów dojrzewających w ostatnich dziesięciu latach rozwijała się średniorocznie w tempie 2,6 proc. - zauważa Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
W 2016 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogowymi) zwiększyła się także o 5,7proc. do 444 tys. t. W relacji do 2006 r. zwiększyła się natomiast aż o 50 proc., czyli średniorocznie o 4,6 proc.. Zgodnie z danymi GUS (za Sparks) w 2016 r. produkcja serów topionych zwiększyła się o 3,8 proc. do 78,8 tys. t a w odniesieniu do 2006 r. zwiększyła się o 4,2 proc.
Łącznie w 2016 r. w Polsce, w dużych zakładach wytworzono 844,8 tys. t wyżej wymienionych typów serów czyli o 5,4 proc. więcej niż w 2015 r. i o 37 proc. więcej niż w 2006 r. Zatem w latach 2007-2016 produkcja serów w Polsce rozwijała się w średniorocznym tempie 3,2 proc.
- Warto też zauważyć, że w 2016 r. produkcja serów i twarogów w Polsce była na rekordowym poziomie od co najmniej 1989 r. - dodaje Paweł Wyrzykowski.
Jednym z czynników napędzających produkcję w ostatnich dziesięciu latach był rozwój eksportu. Zgodnie z danymi Eurostat, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. z Polski wyeksportowano 74 tys. t serów świeżych, czyli o o 329 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2006 r. Eksport serów dojrzewających wzrósł o o 33 proc. do 195 tys. t, a serów topionych zwiększył się o 87 proc. do 39 tys. t.
Należy jednak zauważyć, że mimo wzrostu eksportu serów, głównym czynnikiem wpływającym na wzrost produkcji serów dojrzewających i świeżych był zwiększający się popyt na rynku krajowym. Wg szacunków BGŻ BNP Paribas w latach 2007-2016 produkcja serów dojrzewających wzrosła o 76 tys. t, a wolumen eksportu wzrósł o ok. 14 tys. t. W przypadku serów świeżych - ich produkcja między 2006 a 2016 r. zwiększyła się o 147,5 tys. t, a eksport o ok. 57 tys. t.
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. import serów dojrzewających do Polski zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem 2006 r. o 28 tys. t, a serów świeżych wzrósł o 23 tys. t.
Warto też zauważyć, że jeżeli dane o przyroście wolumenu eksportu poszczególnych typów serów zestawimy ze zmianami w wolumenie importu, to okazuje się, że ostatnich dziesięciu latach (biorąc pod uwagę dane za 10 miesięcy) wolumen przyrostu eksportu serów dojrzewających był mniejszy niż wolumenu przyrostu ich zakupów (o 8 tys. t). W przypadku serów świeżych obserwowano odwrotne tendencje - przyrost eksportu był o 37 tys. t większy niż przyrost importu.
Źródło: BGZ BNP Paribas