Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listkowiec Bogdanowiczów – Tatarów z Kruszynian...
fot. materiały prasowe

Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]

Listkowiec Bogdanowiczów – Tatarów z Kruszynian

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej tortowej
4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
150 g mleka
100 g masła
150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
1 saszetka drożdży instant Delecta
60 g cukru
10 g soli

Składniki na farsz
500 g twarogu półtłustego
2 g cynamonu
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
30 g miodu

Dekoracja
migdały w płatkach Bakalland

Wykonanie
Kruszyniany to niewielka wieś położona w województwie podlaskim, gdzie po dziś dzień mieszka mniejszość tatarska. Odwiedzając to miejsce, koniecznie trzeba zajrzeć do Tatarskiej Jurty i spróbować pierekaczewnika i mantry, poprawiając to słodkim listkowcem. My pozwalamy sobie zdradzić przepis na to pyszne ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie, mieszamy mąkę z solą, cukrem oraz drożdżami i wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka. W odzielnym naczyniu rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut, po czym odstawiamy je na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
W tym czasie rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy. Dodajemy je do twarogu i mieszamy całość z cynamonem i miodem. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy około minuty. Dzielimy je na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką. Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
Wszystkie placki układamy na płótnie, wierzch smarując obficie roztopionym masłem klarowanym. Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi. Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową. Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny. Polewamy obficie pozostałym masłem.
Całość pieczemy około półtorej godziny. Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.

Zobacz również

Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

"Liczy się to, co w sieci". Trenerzy podsumowali mecz Górnika z Odrą

"Liczy się to, co w sieci". Trenerzy podsumowali mecz Górnika z Odrą

Polecamy

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Z kim zagra Wisła Kraków w europejskich pucharach? Oto potencjalni rywale!

Z kim zagra Wisła Kraków w europejskich pucharach? Oto potencjalni rywale!

Czy „Polska Księżniczka” zostanie królową Rio de Janeiro? O której i gdzie oglądać?

Czy „Polska Księżniczka” zostanie królową Rio de Janeiro? O której i gdzie oglądać?