
Mandazi: pączki rodem z Afryki
Mandazi to afrykański przysmak drożdżowy, który smakiem i wyglądem przypomina nasze pączki. Mandazi są jednak mniej słodkie. Do ich wypieku dodaje się mleczko kokosowe. Spróbujcie!
Składniki
30 dag mąki pszennej
120 g mleka kokosowego
30 g drożdży
50 g drobnego cukru
40 gram masła
1 łyżeczka kardamonu
2 żółtka
łyżka spirytusu
sól
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, żółtka, drożdże oraz roztopione masło i kardamon. Wymieszać składniki, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę wymieszaną z odrobiną soli, wlać spirytus, a potem dobrze wyrobić ciasto – powinno być gładkie i „odchodzić od ręki”.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić go na cztery części. Każdą część – każdy kawałek ciasta formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Następnie korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty.
Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, a po przestudzeniu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem.
Przepis Anny Hoszowskiej

Zdrowe róże karnawałowe
Składniki
szklanka mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżki oleju kokosowego
szklanka mleka kokosowego
marmolada
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej.
Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach.
Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.
Przepis Andżeliki Knop

Oponki drożdżowe bez sera
Składniki na ok. 15 sztuk
300 g mąki
125 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
2 łyżki rumu
40 g drożdży
olej do smażenia
polewa czekoladowa
Wykonanie
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.
W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego
Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody
Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).