9 z 14
Mandazi: pączki rodem z Afryki...
fot. Fot. Anna Hoszowska

Mandazi: pączki rodem z Afryki

Mandazi to afrykański przysmak drożdżowy, który smakiem i wyglądem przypomina nasze pączki. Mandazi są jednak mniej słodkie. Do ich wypieku dodaje się mleczko kokosowe. Spróbujcie!

Składniki
30 dag mąki pszennej 
120 g mleka kokosowego 
30 g  drożdży 
50 g drobnego cukru 
40 gram masła
1 łyżeczka kardamonu 
2 żółtka 
łyżka spirytusu   
sól 
cukier puder 
olej do smażenia
 
Wykonanie
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, żółtka, drożdże oraz roztopione masło i kardamon. Wymieszać składniki, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę wymieszaną z odrobiną soli, wlać spirytus, a potem dobrze wyrobić ciasto – powinno być gładkie i „odchodzić od ręki”.  
Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić go na cztery części. Każdą część – każdy kawałek ciasta formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Następnie korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty. 
Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, a po przestudzeniu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem.
Przepis Anny Hoszowskiej

10 z 14
Zdrowe róże karnawałowe...
fot. Fot. Andżelika Knop

Zdrowe róże karnawałowe

Składniki
szklanka mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżki oleju kokosowego
szklanka mleka kokosowego
marmolada

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej.
Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach.
Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.
Przepis Andżeliki Knop

11 z 14
Oponki drożdżowe bez sera...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Oponki drożdżowe bez sera

Składniki na ok. 15 sztuk
300 g mąki
125 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
2 łyżki rumu
40 g drożdży
olej do smażenia
polewa czekoladowa

Wykonanie
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.
W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

12 z 14
Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek...
fot. Fot. archiwum

Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego

Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody

Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Dzień Dziecka w Energylandii. Rozpoczęła się dwudniowa bajkowa zabawa

Dzień Dziecka w Energylandii. Rozpoczęła się dwudniowa bajkowa zabawa

Zobacz również

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!