
Karnawałowe kwiatuszki serowe z cukrem pudrem
Składniki
250 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru kryształu
250 g sera białego
1 jajko
1,5 łyżki śmietany 18 proc.
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, jak na makaron.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Foremką w kształcie kwiatuszka wykroić w cieście kwiatki. Na środku każdego kwiatka zrobić małe kółeczko. Kwiatki usmażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W Tradycyjnej kuchni Kasi"

Proste i bardzo smaczne ciastka z jabłkami
Składniki na ciasto
20 dag sera białego
20 dag masła
20 dag mąki
Dodatkowo
kilka jabłek, najlepiej szara reneta
jajko lub żółtko do smarowania
cukier kryształ lub zwykły
Wykonanie
Ser przepuścić przez praskę lub zemleć na maszynce, dodać do niego masło i mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na 2, 3 mm i wykrawać szklanką albo foremką kółka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i jeszcze je podzielić, żeby nie były za grube. Jabłka układać na połówce wyciętych krążków z ciasta i wywinąć na nie drugą połowę. Złożone ciastko posmarować od góry dobrze roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem (można przyłożyć do cukru na talerzyku). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku aż się zazłocą.
Robi się je bardzo szybko i najlepsze są świeże.
Przepis Teresy Brandys

Szybkie pączki serowe
Składniki:
serek homo naturalny
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
sól (szczypta)
olej do smażenia
Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą - wyrobić na gładką masę.
W garnku rozgrzać olej. Z ciasta urywać po kawałku i formować małe pączki. Smażyć na mocny rumiany kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną
Składniki
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
4 jaja
6 kopiatych łyżek cukru
2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna Babeczka"