1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości! Zobacz, jakie...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości! Zobacz, jakie desery na karnawał przygotowują nasi Czytelnicy. Kliknij w galerię i sprawdź przepisy.

2 z 14
Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze...
fot. Fot. archiwum

Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem

Składniki
10 żółtek
1 całe jajko
1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
1 łyżeczka do herbaty masła
mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus – łyżka, ale niekoniecznie

Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier.
Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć.
W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.
Przepis Marty Góry z Krakowa

3 z 14
Szybkie oponki serowe z pięciu składników...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Szybkie oponki serowe z pięciu składników

Składniki
1 kg białego sera
0,7 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka

Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Skuty z Krakowa

4 z 14
Domowe rurki z puszystym kremem: pyszne i proste...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Domowe rurki z puszystym kremem: pyszne i proste

Składniki na rurki
50 dag mąki
35 dag masła
2 łyżki octu
6 łyżek wody letniej
2 żółtka
szczypta soli

Składniki na krem
1/2 litra mleka
15 dag cukru
3 żółtka
jajko
2 cukry waniliowe
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki masła (z kopką)

Wykonanie
Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.
Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje