5 z 7
Bezglutenowa tarta czekoladowa...
fot. materiały prasowe

Bezglutenowa tarta czekoladowa

Składniki
czekolada mleczna lub gorzka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
mąka kukurydziana - 3 łyżki
kakao - 15 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
średnie jajka - 4 sztuki
cukier puder - 100 gramów
ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki


Wykonanie

1. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem – do 160 stopni). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
5. Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
6. Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.

6 z 7
Gofry bezglutenowe...
fot. materiały prasowe

Gofry bezglutenowe

Składniki
migdały mielone - 50 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
mąka ryżowa - 50 gramów
mąka kukurydziana - 70 gramów
sól - 1 szczypta
ziarenka z połowy laski wanilii
proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
jajka - 2 sztuki
mleko sojowe - 250 mililitrów

Wykonanie
1. Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, migdały, cukier i wymieszaj wszystko razem. Dodaj roztopioną kostkę do pieczenia Kasia, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładka masę i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie nagrzej gofrownicę i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksuj na małych obrotach. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy każdego gofra od 2,5-3 minut w zależności od mocy gofrownicy.
3. Upieczone gofry możesz posypać cukrem pudrem lub podawać np. z frużeliną truskawkową lub dowolnymi owocami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Zakopane zacznie zbierać opłatę targową. Są pierwsi chętni. Chodzi nawet o 1 mln zł

Zakopane zacznie zbierać opłatę targową. Są pierwsi chętni. Chodzi nawet o 1 mln zł

Polecamy

Gigant biznesu w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat

Gigant biznesu w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat

Deszcz nad Krakowem. Duże utrudnienia na ulicach. Tworzą się korki!

Deszcz nad Krakowem. Duże utrudnienia na ulicach. Tworzą się korki!

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche