Uprawiasz sport? Pij sok z buraka! Podnosi wytrzymałość organizmu
To dobra wiadomość dla osób z aktywnych fizycznie. Sok z buraka czerwonego poprawia wytrzymałość organizmu. Badania, które przeprowadzili naukowcy z Washington University School of Medicine pokazały, że osoby, które wypiły sok z buraka odnotowały znaczny przyrost energii średnio o 13% w ciągu 2 godzin od jego spożycia. Takie wyniki można uzyskać po około 3 miesiącach treningów wytrzymałościowych.
Z kolei inne badania brytyjskich naukowców na Uniwersytecie Exter dowiodły, że sok z buraków może znacząco wydłużyć trening, aż o 16%.
Zobacz też: Gofry z buraka i gofry Croque Monsieur, czyli kuchnia pełna gofrów Damiana Kordasa
Sok z buraka na depresję, nerwicę, dobry sen i koncentrację
Regularne picie soku z buraka czerwonego poprawia pracę systemu nerwowego. Dzięki witaminom z grupy B łagodzi napięcie, objawy nerwic czy depresji. Reguluje też rytm snu i czuwania, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie.
Zobacz też: Placki z ziemniaków i buraków i ramen buramen, czyli buraczana kuchnia Andrzeja Polana
Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarom i zawałom
Sok z buraka zawiera związki, które wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu i homocysteiny. Tym samym ograniczają ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, np. udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego.
Jedna szklanka dziennie soku z czerwonego buraka wystarczy, aby znacznie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Badania wykazały, że codzienne picie soku z buraka przez zaledwie 4 tygodnie znacznie obniżyło ciśnienie krwi w badanej grupie 68 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Zobacz też: Gofry z buraka i gofry Croque Monsieur, czyli kuchnia pełna gofrów Damiana Kordasa
Jesteś w ciąży? Pij sok z buraka!
Picie soku z buraka szczególnie zalecane jest kobietom w ciąży. To bardzo bogate źródło kwasu foliowego, który wpływa korzystnie na rozwój płodu i jest niezbędny m.in. do prawidłowego wykształcenia kory mózgowej dziecka.
Zobacz też: Placki z ziemniaków i buraków i ramen buramen, czyli buraczana kuchnia Andrzeja Polana