Zróbmy sobie jaja! Konkurs kulinarny podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Tokarni był hitem
Tradycyjny konkurs kulinarny tym razem nosił tytuł "Zróbmy sobie jaja". Adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz Instytucji Kultur. Tematem było przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem są jaja lub przygotowanie potrawy o humorystycznej tematyce lub składzie (ciekawa nazwa, zaskakujący dobór składników, fantazyjne wykonanie).
Do konkursu zostało zgłoszonych 12 potraw: między innymi tradycyjna zupa szczawiowa, kapuściana baba z jajami, cwaniak włoszczowski w krzakówce, ptaszki w gniazdku, jaja wsadzone, Strawczyneckie wariacje jajeczne, łopuszańskie jaja na dziko, jajeczno- jaglany zawijaniec po Sadłowicku, jasieńkowe dzyndzołki, uciekła mi przepióreczka w proso, jaja po naszemu. Komisji kulinarnej przewodniczył Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni, promotor kuchni świętokrzyskiej.
Poziom był bardzo wyrównany, jury zwracało uwagę na pomysłowość oraz smak. A tych zgłoszonym potrawom nie brakowało. W końcu jednak ogłoszono wyniki.
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki i ich kapuściana baba z jajami. Drugie miejsce należy do Koła Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach za ich jajeczno-jaglany zawijaniec po sadłowicku. Trzecie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki i ich potrawa pod nazwą "Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso".
Przyznano też dwa wyróżnienia: dla KGW Korale Radostowej z Bęczkowa oraz KGW w Grabkowie.
Czytaj też:
Czytaj również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?