Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 00dni
  • 17godz.
  • 45min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Sztuka układania sztućców

Marta Balcerowska
Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy.
Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Congerdesign Pixabay.com
Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to niejedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także szczycące się imponującą tradycją sztućce.

Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to niejedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także szczycące się imponującą tradycją sztućce.

Podstawy kulinarnego savoir-vivre’u

Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce.

Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.

Nóż

Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie sztućców jest natomiast nóż do ryby. Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości, trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć.

Przygotowując się do uroczystości, trzeba pamiętać, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.

Wideo

Materiał oryginalny: Sztuka układania sztućców

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3