Zobacz także: Tarnów: sukces uczniów Szkoły Podstawowej im. Romana Sybiraka Sanguszki
Swoje przepustki do krakowskiego finału festiwalu wręczyło także profesjonalne jury, złożone z koneserów dobrego smaku. Swoje wyroby prezentowało w niedzielę na tarnowskim Rynku w sumie 24 wystawców z całego regionu.
- To dobra okazja do pochwalenia się asortymentem i poznania opinii innych - czy im też smakuje, to co robię - mówi Kazimierz Łątka, właściciel gospodarstwa agroturystycznego z Ciężkowic. Zgłoszony tym razem przez niego półgęsek szlachecki zajął drugie miejsce w konkursie "Małopolski Smak". Jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Grzegorz Komendarek, Dariusz Gnatowski wyżej oceniło tylko polędwicę faszerowaną suską sechlońską Stowarzyszenia na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej. Trzecie miejsce przypadło w udziale masłu exstra bocheńskiemu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Bochni.
W plebiscycie publiczności, w kat. "Ekologiczne Przysmaki" zwyciężył razowiec lipnicki z Gospodarstwa Ekologicznego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej. W kat. "Tradycyjne specjały" najwięcej głosów zdobyła wspomniana już polędwica z Iwkowej, w kat. "Smakołyki z legendą" boczek wiejski filipowicki Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Pokój z Filipowic, a w kat. "Jak u mamy" bez-konkonkurencyjny był boczek duszony w piwie Koła Gospodyń Wiejskich w Łazach.
Pokaz gotowania na żywo wygrała restauracja "U Jana" za udko królicze na puree z bobu w towarzystwie czerwonej kapusty na smalcu gęsi duszonej.
Sprawdź aktualny rozkład jazdy PKP Kraków
Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**
Urządź się w Krakowie!**Zobacz, jak to zrobić!**
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail**Zapisz się do newslettera!**