TOP 7 szybkich przepisów na wiosenny, zielony obiad [PRZEPISY]
Fasolnik z sosem z kumkwatów i koziego sera Anny Loski
Składniki
fasolnik
4-5 kumkwatów
około 30 g twardego koziego sera
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Wykonanie
Fasolnik pozbawiamy końcówek (tak jak w przypadku fasolki szparagowej) i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Kumkwaty parzymy, kroimy na plasterki i usuwamy pestki (zazwyczaj jest jedna większa pestka). Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i pokrojone kumkwaty. Chwilkę podgrzewamy, dodajemy odrobinę wody oraz łyżeczkę masła i dusimy przez kilka minut, do czasu aż cukier zacznie się karmelizować, a kumkwaty puszczą sok. Do sosu dodajemy starty na tarce twardy kozi ser i całość mieszamy aż ser się rozpuści. Sos doprawimy do smaku grubo zmielonym pieprzem. Ugotowany fasolnik polewamy gorącym sosem i do razu podajemy. Tak podany fasolnik może stanowić odrębne danie lub być dodatkiem do mięs.