MKTG SR - pasek na kartach artykułów
16 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kopytka...
fot. archiwum

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Kopytka

Kopytka według Katarzyny Skuty

Składniki
0,5 kg ziemniaków 
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej 
małe jajko 
sól

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk. 
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.

Zobacz również

Maczfit świętuje 9. urodziny. Z tej okazji przygotowuje konkurs!

NOWE
Maczfit świętuje 9. urodziny. Z tej okazji przygotowuje konkurs!

Bezpłatne Badania w kierunku Osteoporozy dla mieszkańców Dzierżoniowa

NOWE
Bezpłatne Badania w kierunku Osteoporozy dla mieszkańców Dzierżoniowa

Polecamy

Wypadek z udziałem śmieciarki pod Krakowem. Jedna osoba została poszkodowana

Wypadek z udziałem śmieciarki pod Krakowem. Jedna osoba została poszkodowana

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie