16 z 21
Poprzednie
Następne
Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Kopytka
Kopytka według Katarzyny Skuty
Składniki
0,5 kg ziemniaków
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
małe jajko
sól
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk.
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.