5 z 22
Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi...
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi

Przepis Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków

Składniki na zakwas

100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
słoik

Składniki na kiełbaski drobiowe

400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
1 jajo od kury z wolnego wybiegu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól pieprz

Składniki na żurek
zakwas
wywar drobiowy
sól
pieprz
jogurt naturalny

Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.

Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.

Dobre rady
zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy
słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą
do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki
gotowy zakwas przechowywać w lodówce
dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.

6 z 22
Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami,...
fot. archiwum

Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem

Bigos to tradycyjne danie, które króluje na naszych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.

Składniki
2 kg kiszonej kapusty
1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
1/2 kg boczku wędzonego
1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
1/2 kg wołowiny
200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
1 szklanka bulionu
4 cebule
100 g suszonych grzybów
2 jabłka winne
250 g przecieru pomidorowego
woda
przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

7 z 22
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną,...
fot. archiwum

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem

Składniki
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty surowej
garść suszonych borowików
20 dag wołowiny
40 dag wieprzowiny
20 dag wędzonego chudego boczku
2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
duża cebula
3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
ziele angielskie
liść laurowy
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
ostra papryka
czosnek węgierski w tubie
olej do smażenia

Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.

Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.

8 z 22
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich

Przepisem na tradycyjne gołąbki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki

1 duża kapusta 
2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku 
2 woreczki ryżu (po 100 gram) 
2 woreczki kaszy mazurskiej  
5 łyżki oleju
pieprz, sól, ulubione przyprawy
 
Składniki na sos 
1 litr wody 
1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
5 łyżek śmietany 18% 
3 łyżki mąki pszennej  
natka  pietruszki 
2 kostki rosołowe
 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.

Pozostało jeszcze 13 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Bagrach w Krakowie zaczęło się lato. Piknik i mnóstwo atrakcji dla całych rodzin

Na Bagrach w Krakowie zaczęło się lato. Piknik i mnóstwo atrakcji dla całych rodzin

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Pogoda dla biegaczy. Zobacz zdjęcia z Biegiem na Bagry. Emocji nie brakowało!

Pogoda dla biegaczy. Zobacz zdjęcia z Biegiem na Bagry. Emocji nie brakowało!

Zobacz również

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji