MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)...
fot. pikrepo.com

Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!

3. Szynka pieczona

• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)
• 2-3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy
• 2 łyżki rozmarynu
• 3-4 liście laurowe
• 4-5 ziarna ziela angielskiego
• sól i pieprz

Mięso natrzeć solą, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i przełożyć do zamkniętego naczynia na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).

Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru wody z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron (w ten sposób pory zostaną zamknięte, a mięso będzie soczyste).

Przełożyć mięso do zamkniętego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C przez 1,5 godz. W międzyczasie mięso podlewać sokiem z marynaty.

Zobacz również

Kim jest Mateusz Kochalski? Fan ciężkiego brzmienia jedzie na Euro 2024

Kim jest Mateusz Kochalski? Fan ciężkiego brzmienia jedzie na Euro 2024

Piana party i szalona zabawa podczas Dnia Dziecka w Białobrzegach [ZDJĘCIA]

Piana party i szalona zabawa podczas Dnia Dziecka w Białobrzegach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Zmiana trenera w Wiśle Kraków! I rewolucja w drużynie

Zmiana trenera w Wiśle Kraków! I rewolucja w drużynie