Co zrobić z trzodą, zdrową trzodą, która znajduje się na obszarze ochronnym ASF? Rząd postanowił, że trafi do konserw. Ustawa mówi o wykupie zdrowych świń od rolników ze strefy ochronnej ASF (tych, którzy nie mogą sprzedać świń w rynkowych warunkach) i przerobienie mięsa z tych świń na konserwy.
Zwierzęta mają być skupowane przez zakłady przetwórcze po cenie nie niższej niż średnia rynkowa w regionie. Nowe regulacje zakładają 2-krotne badanie na obecność ASF.
Mięso ze zdrowych zwierząt byłoby przetwarzane w procesie obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze.
Rżad zapewnia, że będzie to żywnosć najwyższej jakości. Kto kupi? "Konserwy będą mogły kupić bez przetargu jednostki finansów publicznych na cele związane z ich działalnością, np. dla wojska lub na cele charytatywne. Produkty te znajdą się również w sprzedaży rynkowej", czytamy na sejmowej stronie. Ustawą zajmie się Senat.
Wiadomość z 9 września - prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
Źródło: Sejm.gov.pl