To pilna wiadomość dla smakoszy parówek z szynki Madej Wróbel wyprodukowanych w Zakładach Mięsnych Unimięs. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek Simply food o wadze 200 gramów, w którym stwierdzono bakterie Listeria monocytogenes, które stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g. Obowiązujący termin przydatności do spożycia to 16 czerwca 2018 roku.
Kto kupił parówki o numerze partii 180524001 (numer operatora 28) nie powinien ich spożywać pod żadnym pozorem, szczególnie na surowo. GIS podjął decyzję o wycofaniu tej partii parówek z chrzanowskiej spółki.
Władze sanitarne nakazały jednocześnie podjęcie odpowiednich działań kontrolnych. - Takie postępowanie jest w tej chwili prowadzone - potwierdzono nam w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Chrzanowie, ale na wyniki trzeba zaczekać.
Z kolei firma Madej Wróbel odpowiedzialna za wprowadzenie parówek na rynek wydała na Facebooku oświadczenie, w którym zapewnia, że zakwestionowana partia została od razu wycofana i z posiadanych przez nią informacji wynika, że parówek tych nie można już kupić w sklepach.
Jednocześnie zapowiedziała podjęcie działań, które wyjaśnią, jak mogło dojść do skażenia oraz zapobiegną powstawaniu podobnych problemów w przyszłości. Firma z Rudy Śląskiej przeprasza za zaistniałą sytuację.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolski