
Muchomor Plamisty - Czubajka Kania
Muchomor Plamisty - kapelusz szarobrązowy do żółtobrązowego, z białymi, zmywalnymi łatkami; najpierw kulisty, wyrośnięty płaski, o średnicy 5-10 cm, u całkowicie rozwiniętych egzemplarzy na brzegu wyraźnie karbowany, blaszki gęste, białe, trzon wysmukły biały, z gładkim pierścieniem od strony zewnętrznej, przy podstawie ukośnie zakończony szeroką bulwką. Miąższ biały, nie zabarwia się po przekrojeniu, zapach przypomina rzodkiewkę.
Czubajka Kania - Owocnik w kształcie parasola. Kapelusz u młodych kulisty, u dojrzałych z garbkiem na szczycie, średnica nawet do 20 cm Powierzchnia pokryta szaro- brązowymi łuskami. Hymenofor blaszkowy, blaszki białawe, szerokie, wolne, gęste.
Trzon wysmukły, wysoki, u podstawy zakończony bulwą. Powierzchnia szaro-brązowa, z ciemniejszym deseniem. Na trzonie ruchomy pierścień. Miąższ biały, niezmienny.
Jadalny tylko kapelusz, trzon łykowaty, wewnątrz pusty.

Lisówka Pomarańczowa - Pieprznik Jadalny (Kurka)
Lisówka Pomarańczowa - kapelusz lejkowaty, o średnicy 2-7 cm, jaskrawopomarańczowożółty, rzadziej rudobrązowy, brzeg silnie podwinięty. Skórka kapelusza zamszowata i delikatnie oszroniona. Blaszki gęste, rozwidlone, wyraźnie zbiegające na trzon, z wiekiem bledsze. Prawie bez zapachu i o łagodnym smaku.
Kurka - Owocnik kształtu lejkowatego, o brzegach kapelusza podwiniętych lub falisto powyginanych. Hymenofor w postaci żylastych fałd zbiegających na trzon. Kapelusz żółto-pomarańczowy, fałdy w kolorze kapelusza. Trzon nieco wygięty, zwężający się ku dołowi, jaśniejszy od kapelusza. Miąższ biały z odcieniem żółtym, jędrny, zwarty. Smak u młodych owocników łagodny, u starszych lekko pieprzny.

Goryczak Żółciwy - Borowik Szlachetny
Goryczak Żółciowy - kapelusz u młodych owocników półkolisty, później poduchowaty, o średnicy do 10 cm, jasnobrązowy do czerwonawobrązowego, powierzchnia delikatnie filcowata, w okresie deszczu mało lepka. Rurki najpierw brudnobiałe, później brązoworóżowe; trzon wysmukły, z ciemną siateczką o długich oczkach. Miąższ biały, zapach przyjemny, ale smak bardzo gorzki.
Borowik Szlachetny - Kapelusz mięsisty wypukły, gładki, suchy, Ø kapelusza 5 – 10 cm. Skórka nie oddziela się od miąższu, barwa od piaskowej do kasztanowatej, ciemnobrązowa czasem z odcieniem karminowym. Hymenofer rurkowy, rurki u młodych owocników prawie białe u starszych żółtooliwkowe, wolne lub zatokowato wcięte, pory drobne, okrągławe.
Trzon gruby, cylindryczny lub baryłkowaty koloru piaskowego z białawą siateczką żyłek. Jest grzybem najsmaczniejszym, i najbardziej wartościowym z gatunku jadalnych.

Pieczrka Karbolowa - Pieczarka Dwuzarodnikowa
Pieczrka Karbolowa - kapelusz biały z gładką powierzchnią, za młodu kulisty, później spłaszczony, w starszym wieku szeroki otwarty, o średnicy do 12 cm; po naciśnięciu żółkniejący. Blaszki gęste, najpierw różowe, później brązowoczarne. Trzon wysmukły, z wyraźnym białym podwójnym pierścieniem, często z bulwiastą podstawą.
Pieczarka Dwuzarodnikowa - często uprawiana, ale też rosnąca w warunkach naturalnych. Dziko rosnące dopuszczone do obrotu z wyjątkiem młodych egzemplarzy. Trzon biały, posiada pierścień, pod pierścieniem delikatnie łuseczkowaty. Miąższ biały, czerwienieje na przekroju, jędrny, mięsisty.