1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Macie ochotę na pyszną sezonową, wiosenną zupę? Kliknijcie w...
fot. fot. pixabay

Macie ochotę na pyszną sezonową, wiosenną zupę? Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

2 z 12
Kapuśniak z młodej kapusty...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki
młoda kapusta
3 młode ziemniaki
kostki cielęce lub schabowe
15 dag boczku wędzonego
2 pomidory
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela
angielskiego
łyżka mąki
łyżka masła
sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty

3 z 12
Zupa z botwinki – prosta i pyszna...
fot. Fot. Stanisław Romek

Zupa z botwinki – prosta i pyszna

Składniki
2 pęczki botwinki
średnia marchewka
średnia pietruszka
5 młodych ziemniaków
podudzie z kurczaka
litr wody
100 g śmietany kremówki
sól, pieprz
łyżeczka cukru

Wykonanie
Nastawić wodę i wrzucić do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka – najpierw marchewkę z pietruszką, potem ziemniaki. Na końcu pokroić buraki w kostkę, łodygi w słupki, liście na drobno i gotować z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa – odlać kilka łyżek zupy i wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wlać do garnka, wymieszać.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne wariacje

4 z 12
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką

Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kraków w żałobie po śmierci Tomasza Soleckiego. Msze w intencji zamordowanego lekarza

Kraków w żałobie po śmierci Tomasza Soleckiego. Msze w intencji zamordowanego lekarza

Nie zdążą na majówkę. Kiedy otwarcie nowej ścieżki w koronach drzew pod Tatrami?

Nie zdążą na majówkę. Kiedy otwarcie nowej ścieżki w koronach drzew pod Tatrami?

Katarzyna Figura w Krakowie. Z fanami spotkała się w Miasteczku Festiwalowym

Katarzyna Figura w Krakowie. Z fanami spotkała się w Miasteczku Festiwalowym

Zobacz również

Potrącenie pieszego w Krakowie. Na ruchliwej ulicy lądował śmigłowiec LPR

AKTUALIZACJA
Potrącenie pieszego w Krakowie. Na ruchliwej ulicy lądował śmigłowiec LPR

Katarzyna Figura w Krakowie. Z fanami spotkała się w Miasteczku Festiwalowym

Katarzyna Figura w Krakowie. Z fanami spotkała się w Miasteczku Festiwalowym