Wyjątkowe serniki na Boże Narodzenie: z rosą, z brzoskwiniami, z galaretką, na herbatnikach [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Składniki
1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony)
2 budynie śmietankowe
2 cukry wanilinowe
2,5 szklanki cukru
9 jajek
1 puszka brzoskwiń
15 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
½ kostki masła
Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem.
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej