Zupy z sezonowych warzyw. TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa krem z papryki
Składniki
5-6 papryk
cebula
marchew
jogurt naturalny
kwaśne jabłko
łyżeczka estragonu suszonego
łyżeczka bazylii
łyżka soku z cytryny
2 łyżki uprażonych nasion dyni
2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury
odrobina miodu
odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku
oliwa
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Przepis gospodyń z gminy Igołomia-Wawrzeńczyce