Nie macie pomysłu na niebanalny obiad? Naleśniki kukurydziane z mięsnym farszem, posypane pieczarkami i żółtym serem zachwycą każdego! Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na 4 sztuki
1 puszka kukurydzy
- 200 g wołowego mięsa mielonego
- 8 pieczarek średniej wielkości
- 150 g sera żółtego typu gouda
- 1 jajko
- 75 ml mleka
- 75 ml wody mineralnej niegazowanej
- 3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.
Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano.
Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez około 35 minut. Podajemy na ciepło.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?